GISSA VART JAG SKA PÅ ONSDAG KHSAFÖHJADHEFQHFEJEFOEFJ

Idag har jag varit i salt lake city (ännu en gång) och shoppat lite. Jag var där med Nana (utbytesstudenten från Danmark) och hennes värdmamma. Vi åkte till Ikea!!! 


Jag älskar Idaho. Jag menar kolla bara på hur fint det är nu när snö har kommit på de högsta bergstopparna. I'm in love 


Liksom berg<3333


IKEA! Ser ni där med! En USA-flagga, en Sverigeflagga och en Utah-flagga. Fett coolt! 


Hittade min säng... Dog lite :,) 


Såhär går det när man släpper lös en svensk utbytesstudent bland svensk mat och godis.... Men seriöst det var väldigt roligt där. Typ de som arbetade där frågade en massa frågor om hur man uttalar möbler HAH de kunde inte säga de svenska orden rätt xDHär är jag och Nana ;D

Okej nu tillbaka till min rubrik... JAG SKA TILL NEW YORK FREAKING CITY PÅ ONSDAG JAG LEVER I EN DRÖM ÄLSKAR MIN VÄRDFAMILJ SOM TAR MIG DIT<33333333

LIKSOM JAG ÄR SÅÅÅÅÅÅ GLAD!!!  TACK TACK TACK ;_; #gråterglädjetårar 

Sandro har ställt alla dessa frågorna....<33333

Har alla skolor homecoming, football och andra såna typiska amerkanska saker? 
Ja det tror jag men enligt min vmamma skiljer det sig mycket på skolor i USA. Vissa skolor håller hårdare på dans-, football-, high school spirit-traditionerna. Min skola har mycket spirit men det finns säkert skolor som har mer. Jag tror att storstäder har mindre traditionella high schoolsaker än lagomt stora. 
 
Har du många kompisar i skolan?
Ja jag har många kompisar här och man lär känna fler mer och mer. Dock är jag tacksam att min värdsyster har introducerat mig till så många från första början. Jag antar att det är svårt att få vänner om man inte känner en enda på hela skolan. Men som sagt man får vänner. 
 
Började de prata med dig eller var det du som fick gå fram?
För det mesta är det folk som börjat prata med mig. Alla "känner" redan mig. De vet mitt namn och vem jag är men jag har ingen aning om vem de är. Det är lättare för folk att komma ihåg ett namn än att jag ska komma ihåg 1200 stycken. Men jag har gått fram till många med. 
 
Hur var det när du träffade familjen första gången?
Det var läskigt och awkward, men samtidigt var jag glad. Man kände ju inte varandra så alla frågor var typ, "hur gick resan?" osv eftersom man inte visste vad man skulle prata om. Men det försvann så fort man lärde känna varandra mer. Känslan man hade när man träffade sin värdfamilj för första gången är sjukt svår att beskriva. Förut hade jag ju bara sett dem på bild så det kändes konstigt att se dem på riktigt. 
 
Kändes det rätt direkt?
Ja det gjorde det. 
 
Kan man åka hem någon gång under året?
Åker man till USA kan man inte åka hem under året, utan vill man åka hem runt julen kan man åka till Irland eller Storbritannien. Jag tycker det är ganska bra för det blir mer som ett utbytesÅR även om jag säkert kommer sakna svenska julen men jag är ju här för att få vara med om den amerikanska. Dina föräldrar kan dock komma och hälsa på när som helst efter jul.
 
Är det roligt att gå på en så stor skola?
Det är läskigt!! I Sverige är min skola på 230 elever och här ca 1200 (inte för stor och inte för liten) så det är en stor skillnad. Första veckan var hemsk för jag hittade inte och det var folk överallt! Det är ju inte som i Sverige att alla klasser har olika scheman och är i korridoren olika tider utan här är alla 1200 eleverna i korridorerna samtidigt. Men jag gillar verkligen det, det är så mycket folk att kolla på och för varje vecka som går känner man igen fler ansikten i korridorerna. 
 
Finns det många klubbar och efter-skolan aktiviteter?
Japp det finns clubs och sporter. Clubs är exempelvis drama club, debate team, comic club, band och yearbook (detta var bara några exemplen). Sporter är amerikansk fotboll, dans team, cheerleaders, soccer, baseball, softball, basketball och track (finns nog fler). Dock tar alla clubs och sporter sjukt mycket tid. Man tränar iaf varje dag två timmar efter skolan och man får knappt tid till något annat. 
 
Har man alltid en värdsyster/värdbror? Eller bor man ibland ensam med ett par?
Nej det har man inte alltid. Värdfamiljer kan se olika ut. Du bor kanske utan ett syskon eller så har du fem stycken. Oftast brukar ensamma par hosta två värdstudenter så att man inte är ensam. Det brukar oftast alltid bli bra med vilka man hamnar med.
 
Har du längtat hem någon gång?
Inte så att jag vill åka hem nej. Jag saknar Sverige men jag har det bra här med :)
 
Var det svårt att anpassa sig i början?
Början var nog det svåraste, vilket inte var svårt alls.. Iaf inte för mig. Det skedde lite kulturkrockar osv men inga större saker. Man kommer iaf närmare och närmare sin värdfamilj hela tiden så det blir ju bara bättre. 
 
Är det svårt att läsa allt på engelska?
Att lyssna engelska är inte så svårt, att prata är inte heller så svårt och jag tänker inte på det längre. Men att läsa kan vara svårt ibland eftersom de använder många svåra ord i skrift. Därför är det också svårt att läsa ibland för att man inte alltid förstår. För mig är det som att läsa de svåraste texterna på engelska man får i skolan i sverige hela tiden. Så om man koncenterar sig och lägger ner tid på att förstå så fungerar det galant och det blir lättare och lättare hela tiden. 
 
Finns det någon stat an inte kan bli placerad i eller kan man göra önskemål om ungefär var man vill bo?
Åker man med EF kan man inte bli placerad i Alaska eller på Hawaii och betalar man 3000 eller 6000 (?) kronor mer kan man välja statval eller regionsval. Då skickas dina papper till de staterna/den regionen. 
 
Hur mycket pengar gör du av med ungefär på en månad?
Jag lägger ner mycket pengar.... Iaf nu i början när man behöver nya kläder, skolsaker, klänningar osv. Vet inte hur mycket jag lägger per vecka det får jag kolla upp. 
 
Har du med din egen dator dit eller får man en skoldator?
Jag har min egna dator med mig man använder inte datorer i skolan på samma sätt som i Sverige. Exempelvis är alla sociala nätverk blockade från wifiet. 
 
Hur upplever du att high school känslan är?
Jag älskar det! Jag har ju däremot börjat bli van vid livet här så jag märker ju knappt när jag gör något coolt för att är ju som vanligt. Men ibland så får man stanna upp och bara: "Wait a minute I have seen people doing this in movies". Fett coolt.
 
Varför valde du just ef?
För att jag åkte med dem på en språkresa och de var bra. Jag är glad att jag valde dem iaf de är riktigt bra :)
 
Skulle du rekommendera ef till andra?
Ja absolut åk med dem!!
 
Om du var en frukt vilken frukt skulle du vara?
Jag hade nog valt att vara ett äpple. Äpplen kommer i alla färger och i olika former men alla smakar lika bra och likadant
 
 
puss på dig sandrokompis :P 

homecoming

I lördags var det den första dansen. Hur ser den ut? jo det ska jag berätta :)
 
• En kille bjuder ut en tjej som säger ja. Man kan säga nej men det är ohyfsat så det händer inte så ofta.
• Sen har man på sig matchande kläder. Tjejen har en blomma runt handen och killen en på tröjan. 
• Vanligtvis har man en grupp som man går med och hittar på något kul med under dagen. Dock gjorde inte vi det eftersom han hade en fotbollsmatch (det gjorde inte så mycket eftersom det är fler danser)
• Sen går man hem och gör sig i ordning.
• Sen kommer alla i gruppen och äter kvällsmat. 
• Sen går man till dansen. Det är som en vanlig dans som finns i sverige, ni vet dunkmusik osv. Dock dansade inte så många utan lämnade stället. 
• Efter brukar alla i sin grupp åka hem till någon och hitta på något annat. Vi åkte till Walmart för jag ville det. 
 
 
Här är jag, Dennis, Tancredi and Gabe. Vi hade typ släppt av alla andra i vår grupp i deras hus men precis innan de skulle lämna av mig åkte vi till Walmart för jag ville gå in där i min klänning haha. 
 
 
Mitt fina fejs.......... Grejen var den att vi gick raka vägen in, posade framför Duck Dynasty-gänget, (Visas det på tvn i Sverige?), och gick ut. Hahaha fett värt det. 
 
 
HAR NI NÅGRA FRÅGOR? Min kompis har nämligen bombat med frågor som kommer i nästa inlägg så om ni också har några passa på! :)

Float in the homecoming parade!

I fredags var det fotbollslagets homecomingmatch och därför hade skolan en parad efter skolan. Alla 24 något exchange studenterna hade ett float tillsammans där vi hade allas flaggor osv. Det var så sjuuuuukt kul att stå på den bilden när den åkte genom hela staden.

Här är Emelie(Sverige), jag, Liezbeth(Belgien) och Nana(Danmark) på vår lastbilsflak.


Det bästa är att vi faktiskt vann ett pris med. Dock vet vi inte vad vi vann men något var det. 

Här är även the seniors och the juniors flak.På kvällen var vi på fotbollsmatchen.
Här är en bild på homecoming king och Queen under matchen.


En onsdag

I onsdag a var powderpuffmatchen mot the seniors. Vi förlorade med en touchdown men det var sjukt kul att spela. Jag kan i alla fall säga att jag kan reglerna till amerikansk fotboll nu :) 


På bilden är det Liezbeth (Belgien), jag, Nana(Danmark) och Terry(Tyskland) innan matchen.

En söndag

Detta gjorde jag för sju dagar sedan.


Jag hittade ett svenskt låneord i en meny när vi åt frukost :D

Sen på kvällen hjälpte jag min v-syrra att svara ja till sin date till homecoming. Hon gjorde små griskakor och grisballonger med helium som hon lade i en stor låda. Sen skrev hon typ jag vill gå med dig när grisar kan flyga (vilket ballongerna gjorde).

Vi satte lådan utanför hans hus klockan 11 på kvällen. Har nog aldrig skrattat så mycket i mitt liv som den stunden. Han öppnade nämligen lådan utomhus så grisarna flög iväg och hans syrra bah"oh my god you are soooo stupid!". Vi låg bakom ett träd och döskrattade. (Det var roligare än vad det verkar) 

En lördag

Okej här kommer en enorm uppdatering av veckan som gått.

En lördag för åtta dagar sedan gjorde jag detta:


Skypeade med Palla och Sandro aka mina bros!! De kollade på när jag gjorde köttbullar och stuvade makaroner och eftersom jag var hemma själv passade det super att skypa med dem. Älskar dem av hela mitt hjärta! 

Carolus Linnaeus

Jag blev ytterst glad när de faktiskt nämnde Carl von Linné på Zoology ;) dock i latin så jag var tvungen att säga till


Livet här rullar på! Dock ska jag säga sanningen om den amerikanska skolan. Är den chill? Svar nej. Man får läxor i alla ämnen som oftast ska vara klar dagen efter. Däremot är inte allt jättesvårt men mängden läxor är sjukt mycket! Exempelvis skulle vi ha ett test i Zoology idag så jag frågade om vi hade allt vi gått igenom den här veckan (sjukt mycket). Han bah: nej du får ha dina papper på testet. 

Men det bästa är att man lär sig småsaker utan att egentligen behöva plugga.

Senare ikväll ska jag och alla utbytesstudenter äta på en restaurang! Kommer bli grymt 

Klänning!

Idag hittade jag min homecomingklänning!!! Dock vill jag inte visa er den. Något ska ni se fram emot i alla fall :)

Här är några andra klänningar som jag testade och gillade men jag gillade den jag köpte mest! Homecoming

Idag var jag på den första powderpuffträningen! Powderpuff är när tjejer, seniors mot juniors, möts i en fotbolldmatch och killar är cheerleaders. Dock är det lite annorlunda för man får inte tacklas utan det går ut på att ta tjejen med bollens flagga som hon har runt midjan. Jag önskar att vi hade fått tacklas för det hade varit roligare.
Fast det är ändå en av de roligaste sporterna jag har testat på!

Kan även berätta hur jag blev frågad till homecoming :) det var första dagen i skolan sista timmen så kom det två pizzor där det stod homecoming? Så sjukt kul :) sen idag svarade jag honom genom att sätta en skylt på hans bil. 


Jag svarade "homecoming world rock with you". Det var min v-syster som kom på det men skylten gjorde jag själv! Det tog minst 4 timmar ... Runt omkring satte jag ett av mina favvogodisar Pop Rocks. Vad har jag gjort?

Jag har ätit köttbullar från IKEA, med pasta, ketchup och lingonsylt. <3 
 
fun fact: amerikanare har inte ketchup på pasta, potatismos och liknande. De tycker jag gillar äcklig mat :/
 
 
Jag har kollat på en bortamatch :) skoj skoj
 
 
Sett en hund stå på en bil på motorvägen. Han såg glad ut
 
 
Varit på sista dagen av Eastern Idaho State Fair. Det var bilar som körde in i varandra tills de slutade fungera. Tillslut är det en bil kvar som kan köra och den vinner. Lite som the hungergames...
 
 
 
Här är min v-familjs nya hund ^^ så sjukt söt!
 

Homecoming?

 
Första dagen i skolan. Här är jag utanför vårt hus :)
 
Det började med Media Graphic Arts I där man lär sig att redigera bilder och använda photo shop. Detta är troligtvis klassen med de skönaste människorna. De flesta är lite halft nördiga, precis som jag. Exempelvis gillar typ 4 Doctor Who och en av dem hade en sonic screwdriver till klassen. SÅ KUL haha. 
 
Efter det hade jag Engelska. Den klassen är med sophmores och juniors och jag har aldrig varit i en klass med så mycket prat innan. Om inte de är tysta imorgon kommer jag troligtvis byta klass eller prata med läraren...
 
Klass nummer tre var zoology och jag kände mig verkligen som hemma när jag steg in i ett naturvetenskapsklassrum... nörd
 
Klass fyra var algebra och böckerna där är seriöst de tjockaste böckerna jag sett någonsin....
 
Sedan sista klassen är yearbook och jag tror att det kommer bli en av mina favoritklasser. Dock vet jag inte om jag är duktig på det.. Personerna där är iaf riktigt bra. I yearbook har jag redan fått en läxa; att hitta vuxna som gått på BHS och intervjua dem. Den ska vara klar om en vecka. 
 
Det negativa med dagen var att jag inte är van vid allt folk. Det är 1200 studenter i korridoren samtidigt och jag virrar runt där helt ensam efter varje klass för just nu känner jag knappt någon som jag har klasser med. Men det blir bättre ;)
 
FÖRRESTEN. 
 
Gabe frågade mig till den första dansen :D 
 
 

JAg vill ha en minigris.

Idag har jag hängt med en utbytesstudent från Danmark på the Fair och sedan åkte vi till skolan för att hitta våra klassrum. Skolan började nämligen idag för the freshmen och den börjar imorgon för oss alla andra så det är skönt att hittat klassrummen. 
 
När vi gick runt på the Fair idag så hittade jag en väldigt rolig sak bland "antiksakerna". Det var ju inte speciellt antikt eftersom USA är ca 240 år gammal så det finns inte så mycket antikt som det finns i Europa. Iaf hittade jag detta. 
 
 
SER DU PÅSKÄGGET? VARFÖR ÄR DET ETT PÅSKÄGG DÄR? HAHA <3 Det ser ju ut precis som det jag brukar få från farmor och farfar XD
 
 
Sen hittade jag världens gulligaste gris som jag gärna vill ta med mig hem. Mamma kan vi köpa en minigris?
 
 Okej, imorgon är det alltså första dagen på ett Amerikanskt High School för mig. Är jag nervös? Nja. Jag är inte rädd att inte känna någon för jag har ju faktiskt varit här i över en månad att jag faktiskt känner en massa folk. Dock är jag ändå nervös för jag vet inte vilka jag kommer gå lektionerna med eller om klasserna är roliga/tråkiga/för lätta/för svåra... No idea.
 
Dessutom är jag rädd för att jag har snott någons skåp. Det var nämligen så att jag skrev upp mitt namn på ett skåp men tog med mig låset hem för att öva öppna det. Några dagar senare upptäcker vi att det hänger ett annat lås på mitt skåp så idag var jag tvungen att få bort det låset och isället sätta dit mitt egna. Jag har ingen aning om vem som hade sitt lås där innan men den personen kommer nog bli negativt överraskad imorgon när det plötsligt är mitt skåp... whopsidaisy high school drama redan första dagen. 
 
kram :P

the fair

Ja, jag är bokstavligen varje dag på Eastern Idaho State Fair som är här i Blackfoot. Det håller ju på en vecka så man får ju passa på att gå dit varje dag...
 
Detta var jättegott! Det var en potatis som de skar och satte på en pinne och sedan friterade den "såklart". Gott var det iaf!
 
Två gånger varje dag den här veckan kan man kolla på en hyptoniseringsshow (stavning?). Det är iaf en snubbe som hyptoniserar folk. Det är på riktigt då jag känner folk som gått upp där och de minns ingeting. Det är iaf så sjukt roligt att kolla på! Jag har gått 4 gånger på 3 dagar.. hehe
Här står alla upp.
 
Sekunden senare så får han dem att sova. 
 
 
Ha det gött kram :)
 
 
 

en onödig liten film

detta är egentligen en helt onödig video men detta är det lilla jag filmade från paraden. Det var mycket roligare än vad det verkar vara på filmen! Just sayin'...
 
 
 

EN SKITSTOR GRIS

Idag klockan 9 åkte jag till Lovisa för att tagga till paraden som gick genom Blackfoot. Det var hästar, polisbilar, stora lastbilar och musikanter som gick längs gatan i över en timme, eller två, jag minns inte. 
 
Här är rivalskolans marching band (alltså Snake River High School). Fyyy ;)
 
Blackfoot High School's Cheerleaders! ;D
 
En kyckling på en longboard.
 
Detta är de finaste tårtorna jag sett och man kan äta precis allt på dem. Helt otroligt vad duktiga vissa är på att göra tårtor... Jag kan inte ens göra kladdkaka rätt haha
 
 
DETTA ÄR DET BÄSTA NÅGONSIN SER NI HUR STORA PUMPOR DE HAR ELLER?
 
Man kan rida på små hästar om man vill det. Det finns verkligen allt
 
Detta är också en sådan typisk amerikansk sak att man inte vet vad man ska göra. Betalade man 50 cent så får man se en skitstor gris!
579.55 KILO?! DEN VÄGER 579.55 KILO. EN GRIS.
 
'murica